Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.04.2015 12:15 - За фотографите и хората
Автор: heavenstudio Категория: Изкуство   
Прочетен: 440 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 09.07.2016 01:37


 Да се занимаваш с фотография е фантастично - няма да го отрека. Понякога да бъдеш покрай креативни хора и да се опитваш да бъдеш креативен е доста трудно. Но понякога, е очевидно трудно за другите да осъзнаят, че един фотограф е професионалист също и заслужава професионално отношение. Ето няколко често срещани ситуации, които може да са малко дразнещи за  фотографа.

image 

10 глупави неща, в които хората вярват относно фотографите:

 

1. Приятел ми е и ще ме снима без пари – Абсурдно е да искате от вашия приятел счетоводител да ви води счетоводството без пари. Същото се отнася и за вашият приятел зъболекар да ви оправи зъбите без пари. По някаква причина това обаче не се отнася за фотографа. 

 

2. По-добро оборудване означава по-добри снимки – Когато един художник е нарисувал фантастична картина какво ще му кажете? „Уау сигурно имате страхотни четки и бои” Това дразни много фотографи. Ако наистина мислите, че скъпото оборудване ще направи страхотна снимка то тогава трябва да видите какво може фотографа да направи с един ВъйФон.

3. Брат ми може да снима сватбата - Е, брат ви вероятно може да снима сватбата. Точно както той може да върти и счетоводството ви, и да ви докара неприятности с данъчните, които бихте избегнали ако се обърнете към професионален счетоводител. По-добре се обърнете към професионален сватбен фотограф ако искате хубави сватбени снимки.

image 

4. Нямаш право да ме снимаш -Истината е, че в България, както и в повечето западни страни, ако един фотограф е на публичното място той може да снима почти всичко. Това включва и теб, охраната, полицията, децата, къщата ви - всичко. Ако е в частна собственост е различно, но на обществени места нямате право да очаквате неприкосновеност на личния ви живот. (Проверете законите в собствената ви държава). Не бийте фотографа. Ще ви осъди.

 

5. Ако снимката е зашеметяваща то тя е правена на Фотошоп – Талантливият фотограф знае как да получи максимално добра снимка още при самото снимане. Има фотографи, които са доста добри и снимките им са зашеметяващи още преди да са ги обработили на компютъра. Това ги прави добри в занаята. Това са учили. Това практикуват. И да знаете Фотошоп не е единственият софтуер за обработка на снимки. Пробвайте с Paint.

 

6. Драган, Иван и Петкан снимат по-добре от теб – Всеки добър фотограф има свой собствен стил на снимане и на работа. Това, което мислите, че е добро за вас може да е лошо за другите. Това е много субективно нещо и зависи от визуалният вкус на всеки отделен индивид. Станчо, Ганчо и Панчо,  може да са по-добри, но в сравнение с вашият визуален вкус за другите.

 

7. Ще бъда благодарен за снимките и ако може да са по-евтини  - Отново се връщаме към професионалното отношение. Питате ли вашият зъболекар за отстъпка? Искате ли от учителя на детето ви да му преподава математика и физика, а да не ви таксува уроците по география? Или пък искате от сервитьора десерта ви да е безплатен? Така че не правете това и с фотографа. Не го питайте за услуга, която не можете да си платите.

 

8. Знам един човек, който може да го направи за по-малко пари – Да, да всеки знае приятел на приятел, който ще го свърши по-евтино. Аз лично се сещам за 10-на. Истината е, че фотографията е скъпа услуга. Ще получите това, за което плащате. Ако сте решили да използвате евтин фотограф… амииии отивайте при него. Никой няма да ви спре, но не използвайте този евтин трик когато говорите с професионалист.

 

9. Аз мога да стана по-добър от теб ако снимам редовно – Ами кой ви спира тогава? Купете си фотоапарат и отивайте да снимате. Ако наистина се справяте добре тогава това е вашето призвание.

 

10. О! Та това е просто натискане на едно копче – Не е толкова просто. Де да беше. Става въпрос за визуализиране на изображението, за рамкиране и композиция, за избор на правилна експонация, за избор на правилна скорост на затвора, за избор на правилно ISO, за избор на правилна бленда, за избор на поле на фокуса, за избор на правилният обектив и още доста неща, които не може да си представите. Не знаете какво значат гореизброените неща? Ами обърнете се към професионалист.




Гласувай:
0



Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: heavenstudio
Категория: Изкуство
Прочетен: 9043
Постинги: 4
Коментари: 0
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930